botenbank

Winner 8 Performance: Racedreumes met potentie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Everyone’s a winner, baby, that’s the truth,” zong de Britse band Hot Chocolate in 1978. Misschien was deze song wel de inspiratie voor Rietje Vader en Dick Rus om in 1986 de Winner werf te beginnen. Deze gelouterde wedstrijdzeilers wilden Winner’s voor een breed publiek bouwen. Bijna 40 jaar later lijkt dat ook met de nieuwe Winner 8 performance aardig gelukt.
Winner 8 performance

Interieur van de Winner 8 performance

Al sinds het ontstaan van de werf worden de Winners ontworpen door Cees van Tongeren van Van de Stadt design. Die keuze heeft uitstekend uitgepakt, want alle boten onderscheiden zich door fantastische zeileigenschappen en een doordacht interieur. Maar gaandeweg is de lat voor het comfort steeds hoger gelegd. De huidige eigenaar, Remco Sol, vroeg van Tongeren een compleet interieur in een 8 meter lang bootje te verwerken. Dat dit is gelukt, mag een klein wonder heten.

Sportief

De nieuwe 8 is een voortzetting van de lijn die vorig jaar met de Winner 9 werd ingezet. Kleiner, maar zonder concessies aan de kernwaarden van het merk: een laag zwaartepunt, doordachte zeilhandling en solide constructie. De 8 is er in twee versies, de ‘gewone’ en de Performance uitvoering (zeilklaar vanaf 74.499) waar wij mee hebben gezeild. Het uiterlijk is weinig opvallend en in de haven ziet de boot er nauwelijks sportief uit. Maar dat verandert op het water, waar de dubbele aangehangen roeren en de gennakerboom iets verklappen van de aspiraties van deze racedreumes.
Winner 8 performance
Het interieur is compact, maar voldoet zeker aan de eisen van een klein gezin of een wedstrijdteam. De voorhut achter het hoofdschot is open gehouden en de vier slaapplaatsen zijn dik twee meter lang. Aan stuurboord is een compacte L-vormige kombuis. Alleen het chemische toiletje is een dissonant in het interieur. De romp is degelijk geconstrueerd en de afwerking is op het niveau dat hoort bij dit segment. Bovendeks is in de kuip voldoende ruimte voor vier personen. En wat zeilt de 8 goed. Op scherpere koersen glijdt de Winner soepel op een oor en laat zich gedwee dicht naar de wind toe dirigeren. Met de 56 m2 gennaker omhoog noteerden we een topsnelheid van 9,5 knopen. Knap dat het Winner is gelukt om een compleet en nog compacter jacht met wedstrijdaspiraties te bouwen.
Winner 8 performance

Cijfer: 8,2
Scorebord:
Constructie ****
Comfort & Ruimte ***
Ergonomie ***
Afwerking ***
Vaareigenschappen ****
Prijs / Kwaliteit ****

Technische Specificaties Winner 8 Performance
Lengte over alles: 8.00 m
Lengte waterlijn: 7.30 m
Breedte: 2,85 m
Diepgang: 1,50 m (standaard 1 meter)
Doorvaarthoogte: 13 m
Stahoogte: 1.80 m
Waterverplaatsing: 2300 kg
Ballast 900 kg (perf)-1000 kg (ondiepe kiel)
Grootzeil: 23 m2
Genua: 17m2
Gennaker 56 m2
Motor: Yanmar 9pk saildrive
Prijs: vanaf € 74.499

Share.

Leave A Reply

© 1996 - 2019 BotenBank.nl is een activiteit van Arimpex Media Services.