botenbank

ShipModul Miniplex: brug tussen oude en nieuwe instrumenten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een nieuwe eigenaar van een ingevaren boot begint meestal met een frisse start. Een setje verse fenders, andere stoelen aan dek, iets aan de stoffering doen of het instrumentarium uitbreiden. De huidige stand der techniek biedt tenslotte gemak en veiligheid die ten tijde van het bouwjaar nog niet bestond. Toch is verouderd nu ook weer geen synoniem voor versleten. De dieptemeter of GPS kunnen ook na jaren trouwe dienst nog prima functioneren. Alleen hoe knoop je het aan een hedendaagse laptop of geavanceerde stuurautomaat. De multiplexers van ShipModul bieden daar een oplossing voor.

Van een spannende vormgeving kun je niet spreken. Een rechthoekig zwart doosje met een flinke rijgklem om instrumenten en stroom aan te sluiten naast een usb poort en antenne aansluiting. Industrieel design dus. De multiplexer wordt echter uit het zicht gemonteerd en heeft verder geen bediening nodig. Een keer aansluiten en het kastje werkt als NMEA router en draadloos wifi toegangspunt voor laptop, tablet of smartphone.

MiniPlex 3Wi-M2K

Nederlands Product

ShipModul Multiplexers zijn volledig Nederlandse producten. Voor het ontwerp, doorontwikkeling en verkoop is Customware in Assen verantwoordelijk, de productie vindt bij Faber Electronics in Velp plaats. Wanneer je naar de printplaat kijkt in het apparaatje kun je zien dat het hele proces met zorg is uitgevoerd. Alle componenten zijn overzichtelijk geplaatst en keurig gesoldeerd. De stroomaansluiting werkt op 8 tot 35V. Een 12V of 24V boordnet kan dus zonder aanpassingen worden aangesloten. Het verbruik is minimaal met 50 a 60mAh, een stuk lager dan van een laptop die continue aan zou moeten staan om dezelfde taak te verrichten. De multiplexers zijn beveiligd tegen ompolen, dus de plus en min verwisselen heeft niet direct grote gevolgen. De garantie termijn is 2 jaar maar storingen komen eigenlijk niet voor. Er varen inmiddels zo’n 16.000 multiplexers wereldwijd probleemloos rond.

MiniPlex 3Wi-M2K

NMEA

Op een modern schip bevinden zich verschillende instrumenten. Voor de status van de motor, meteorologische condities of koersgegevens. Al deze instrumenten leveren informatie. Een groot deel hiervan is te combineren op een centraal scherm. Dit kan een kaart plotter of een radar zijn. Maar tegenwoordig wordt ook vaak een laptop of tablet ingezet. Om al deze apparaten met elkaar te laten communiceren wordt gebruik gemaakt van een speciaal maritiem bus protocol. Dit protocol heet NMEA en staat voor National Marine Electronics Association. Via het NMEA protocol worden berichten uitgewisseld, of eigenlijk uitgezonden. NMEA zenders controleren echter niet of er al een ander NMEA apparaat een bericht aan het versturen is. Hierdoor kan er makkelijk een conflict ontstaan waarmee berichten onleesbaar worden voor de ontvanger. Een NMEA multiplexer biedt dan uitkomst. Een ShipModul multiplexer heeft meerdere NMEA ingangen. Op elke ingang kunnen verschillende apparaten worden aangesloten. Een ontvangst buffer maakt dat  de muliplexer berichten tijdelijk zal bewaren om ze daarna netjes  achter elkaar te plakken. Hierdoor wordt het aantal conflicten drastisch terug gebracht. De multiplexers kunnen ook berichten filteren. Hierdoor kan ingesteld worden welke wel en niet doorgestuurd moeten worden naar een specifieke uitgang. Zo kan b.v. een kaart plotter alleen relevante berichten van een GPS doorgestuurd krijgen, en worden de berichten van andere apparaten als een diepte meter weer tegen gehouden. Een ander voordeel van een multiplexer is dat de NMEA berichten ook via andere methoden gedeeld kunnen worden met een laptop of tablet. Zo kan GPS, AIS en andere informatie rechtstreeks geplot worden in een navigatie programma.

MiniPlex 3Wi-M2K

MiniPlex 3Wi-M2K

De MiniPlex 3Wi-M2K is een geavanceerde WiFi NMEA multiplexer. Het kan data combineren van maximaal vier navigatie-instrumenten in twee NMEA uitgangen, een Wifi-interface en een USB-poort. Het ondersteunt ook AIS en andere high-speed NMEA apparaten. Het gebruik van de MiniPlex multiplexer heeft een aantal belangrijke voordelen. Data van meerdere instrumenten zijn in het on-board-netwerk draadloos beschikbaar via een Wifi-verbinding. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om waar dan ook aan boord te navigeren of andere instrumenten uit te lezen.  Het fungeert tevens als een draadloos toegangspunt voor een iPad, iPhone of andere WiFi-apparaten. Het geïntegreerde WiFi access point kan een verbinding maken met zeven apparaten tegelijk. Op een galvanisch gescheiden USB-poort kan nog een laptop worden aangesloten.

Raymarine Seatalk

Een van de key-features van de MiniPlex 3Wi-M2K is naadloze integratie in een bestaand Raymarine Seatalk netwerk, NMEA 0183-netwerk of de opvolger, een NMEA 2000-netwerk. De nieuwe versie kan NMEA 2000 data in NMEA 0183 omzetten en vice versa, de compatibiliteit met verschillende merken navigatie-instrumenten aan boord is dan ook uitstekend. Het zet zelfs Seatalk gegevens om in NMEA. De USB-poort wordt ook gebruikt voor firmware-updates en configuratie van specifieke WiFi-instellingen. Toekomstige firmware-updates zijn beschikbaar zijn op de website van ShipModule. De MiniPlex 3Wi-M2K heeft een uitgebreide set instellingen en configuratie opties, waardoor de gebruiker veel NMEA knelpunten en interface problemen aan kan pakken. De meegeleverde MPX-Config software kan de volledige configuratie van de multiplexer en monitoring van NMEA data voor zijn rekening nemen.

De MiniPlex 3Wi-M2K haalt het meeste uit een bestaande set navigatie-instrumenten. Het geeft de mogelijkheid en de vrijheid om overal aan boord te navigeren, in de kajuit of aan dek. Met een kleine investering, kunnen grote dingen worden bereikt. De Miniplex Multiplexers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor prijzen vanaf € 259.-

Voor meer informatie, verkoop en dealeradressen:

ShipModul/CustomWare
Borgstee 27b
9403 TS  Assen
Tel: 0592-375700

www.shipmodul.nl
mail@customware.nl

Nog op zoek naar een boot? Wij hebben een groot aanbod nieuwe en gebruikte boten in alle soorten en maten. Bekijk hier het huidige aanbod.

Share.

Leave A Reply

© 1996 - 2021 BotenBank.nl is een activiteit van Boats Group Nederland B.V.