botenbank

Princess 64 Flybridge: Benjamin onder de Superjachten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stel, je bent iemand met smaak, een budget zonder al teveel zorgen en een voorliefde voor snelle boten. Als het dan ook nog wel zo gezellig lijkt met meerdere opvarenden voor langere tijd aan boord te verblijven, heb je een goede kans bij het Engelse Princess uit te komen. Een werf met een reputatie van onbesproken gedrag in bouwkwaliteit. Veel traditie maar desalniettemin gestyled in wat nu mooi en de laatste trend is. En dat dan weer zonder uit de bocht te vliegen.

De Princess werf

De werf is eigendom van de groep LVMH. Hoewel dit soort investeringsinfo doorgaans totaal niet interessant is heeft het in dit geval een verrassende invloed op met name het interieur. LVMH staat voor Louis Vuitton Moët Hennessy. De afkorting zou nog veel langer kunnen zijn want het rijtje exclusieve topmerken onder deze Franse paraplu gaat nog een tijdje door. Een dergelijke groep zal nooit toestaan dat er onder hun hoede een luxe zeegaand motorjacht te water gaat waarvan het onderdekse geheel uit skai en hoogpolig tapijt bestaat.

In plaats daarvan worden alle bronnen aangeboord en bij ieder nieuw model eerst een mock-up gemaakt. Pas wanneer alle betrokken designers en scheepstechnici het erover eens zijn volgt productie van de mallen en uiteindelijke bouw van de nieuwe serie. Want hoewel exclusiviteit er van alle kanten afstraalt wordt een Princess serie gebouwd.

Princess

Er is een overzichtelijk aantal keuzemogelijkheden om bekleding en betimmering op de eigen smaak aan te passen, veranderingen aan de mallen is niet mogelijk. Dat komt voornamelijk door de bouwwijze. Onder vacuüm in een relatief kostbare gesloten mal. De beste methode om sterk en licht te bouwen. Door het hele laminaat komt een exacte voorgeprogrammeerde hoeveelheid hars te zitten, verspilling en ook de uitstoot van styreen zijn tot een minimum beperkt. De kwaliteit blijft daarbij door een hele serie heen constant. Computers hebben nu eenmaal geen maandagmorgenhumeur.

Interieur

We hebben het genoegen aan boord van een Princess 64 te stappen. De middenmoter in de range Flybridge modellen. Van een middenklasser kun je echter niet spreken. Alle Princess jachten hebben eenzelfde uitstraling en atmosfeer, alleen de maatvoering en daarmee de mogelijkheden verschillen tussen de 32 en maar liefst 121ft.

Princess

Op deze 64 is van enig gebrek aan mogelijkheden niets te merken. Het interieur is werkelijk perfect afgewerkt in een combinatie van hout, leder en stof die volkomen in balans is. Er is geen hippe designstudio ontstaan die morgen alweer outdated is maar een modern scheeps interieur wat over 10 jaar nog van de tijd is. De grote centraal in het schip geplaatste salon herbergt het leefgedeelte. Een flinke U-vormige bank met salontafel en daar tegenover een tweede driezitsbank.

Een enkele trede hoger is de pantry en de dinette. Eveneens een grote rondzit maar hier met een eetkamertafel. De kombuis is van het type zeevast. Ook in zeegang heeft de kok altijd voldoende houvast in de U-vormige opstelling. Uiteraard is hier alle ter zake doende apparatuur ingebouwd maar zonder prominent in beeld te zijn. De keuken sluit dan ook naadloos aan op het interieur maar blijft een uitstekend toegeruste werkplek.
Princess
Een andere werkplek is de aangrenzend geplaatste cockpit. Deze binnenstuurstand biedt plaats aan twee personen. Voor je geeft een dashboard informatie over de twee motoren en navigatie zonder je te verblinden in een overdaad aan gegevens. Met een groot multifunctioneel scherm is die rust al snel gewaarborgd, je bepaalt tenslotte zelf wat daarop verschijnt. Naast de zetel van de stuurman is een elektrisch afsluitbare nood- of veiligheidsdeur geplaatst. Niet alleen in geval van calamiteiten ben je hierdoor snel aan dek, het is ook handig om even te kijken naar de afstand tussen vrijboord en kade bij het aanleggen.

Van voor tot achter kun je door de accommodatie op dit dek heenkijken. Zowel de keuken als cockpit zijn afgescheiden door een glaswand. Deze zijn nog wel te blinderen met lamellen. De raampartijen verzorgen verder een onbelemmerd uitzicht rondom, ook gezeten op de salonbanken. Dat hiermee ook genoeg daglicht naar binnen valt behoeft geen betoog.

Tussen stuurstand en dinette daalt een brede trap af naar de slaapaccommodatie. Recht zo die gaat brengt je in een slaapvertrek met een vrijstaand Frans bed, een eigen toilet met separate douche en voldoende hangkastruimte voor twee. Iets naar achteren een tweetal gastenhutten waarvan de stuurboordversie ook een eigen badkamer heeft. Je zou bijna denken dat dit het was maar midscheeps is over de gehele breedte een volbloed eigenaarshut gecreëerd. Natuurlijk is ook hier een eigen douche en toilet maar vlak het bureau, de sofa, het tweepersoonsbed met nachtkastjes of de kaptafel niet uit. Licht valt door patrijspoorten en de raampartijen in het vrijboord naar binnen. Het hele schip is airconditioned dus ook hier is het luchtklimaat naar wens te regelen.
Princess

Techniek

De Princess 64 heeft een machinekamer waarin twee Caterpillars C18 ACERT een plaats hebben gevonden. De motoren leveren ieder 1150PK aan de schroefas. Deze 2300 paardenkrachten bewegen de 30 ton waterverplaatsing naar een top van 63km. Aansprekende cijfers maar toch staan er geen monsters van machines in. De 6 cilinder lijnmotoren met een inhoud van 18,1L zijn eigenlijk opvallend compact voor wat ze kunnen. Het gewicht doet er wel weer toe met 1860kg ieder. Dat geldt ook voor het brandstofverbruik. Op vol vermogen (2300rpm) gaat er 220L per uur door iedere motor heen.

Met een normale kruissnelheid zakt dan naar rond de 100L per uur. De machinekamer grenst aan het eigenaars onderkomen. Voor je denkt dat dit herrie geeft, de ruimte is volgens een nieuw systeem geïsoleerd waarmee deze 64 Flybridge ca. 30% stiller is dan voorgaande modellen. En die waren ook al verre van luidruchtig. Verder is alles overzichtelijk geplaatst zodat vervangings- en slijtdelen gemakkelijk geserviced kunnen worden.

Princess

Het zoete buitenleven

Aan dek zet het feest zich onverminderd voort. Ook de kleinere Princess modellen hebben gangboorden rondom zoals het hoort. Op deze 64 zijn ze bovendien lekker ruim. De railing bestaat uit RVS buis met een draad als middendeel. Hierdoor staat er geen pompeus hekwerk aan dek maar is de veiligheid wel gewaarborgd. Op de kajuitopbouw is een stelsel van kussens te plaatsen waarmee een zonneweide van formaat ontstaat. Helemaal voor op de boeg is de plaats waar het anker bediend wordt. Om de detaillering van het comfort aan dek weer te geven, naast het spoor van de ketting is een luik opgenomen met een kraantje en een afvoer. De boel even afspoelen met zoet water is zo een fluitje van een cent zodra het anker uit de modder getrokken is.

Op het achterdek is een ruime kuip met een doorgang naar achteren en naar boven, het is tenslotte een Flybridge. Aan de spiegel is een hydraulisch plateau geplaatst. Een bijboot vaar je boven het afgezonken platform en een druk op de knop heft de boel boven water. Op een geïntegreerde bok is de boot vervolgens zeevast te bergen. Voor comfortabel passagieren is in een hydraulisch bediende loopplank voorzien. Uit een in de spiegel verborgen cassette schuift een telescopisch profiel met blokrooster en handrailing. Ook de hoogte is instelbaar.

Op de hoeken van de spiegel is veel aandacht besteed aan de handling van de landvasten. Om 30 ton te bedwingen zijn deze niet de dunste, zo’n bos in de kuip voor de ingang naar de salon staat niet netjes dus is er aan beide zijdes een kaapstander die de lijn aanhaalt en een kast waar je de lijnen keuring aan een haak kunt ophangen. Deurtje dicht maakt alles weer strak en opgeruimd. Zowel in vorm als functie een oplossing waar compromisloze kwaliteit vanuit gaat. Het gehele dek is verder afgewerkt met eersteklas teak.

Princess

Flybridge

Naar boven is de Flybridge te bereiken. Ook in het donker aangezien de treden met LEDjes zijn verlicht. De doorloop is te sluiten met een waterdicht luik. Hierboven heb je een fenomenaal uitzicht op waar je vaart en de omgeving. Een laag maar negatief geplaatst windscherm zorgt ervoor dat ook bij hogere snelheden je niet met tranende ogen in de wind zit. Nog meer comfort komt van een zonnematras achterop en een rondzit in het midden tegenover een uitgebreide pantry De stuurman en meevaarders vinden een plaats voorin. Ook hier een dubbele stuurstoel met een bank aan de andere zijde. Een volledig dashboard geeft dezelfde informatie weer als op de binnenstuurstand.

Princess
Denk je alles gezien te hebben is er toch nog een onverwachte feature in het achterschip. Een bemanningsverblijf voor twee maakt dat de Princess ook met personeel gevaren kan worden. Toch wordt op deze lengtemaat ook vaak gekozen om de ruimte als berging te gebruiken.

Princess

Het perfecte schip?

Het perfecte schip, bestaat dat? De Princess 64 komt er griezelig dicht bij in de buurt. Op de bouwkwaliteit hebben we geen imperfecties kunnen ontdekken, integendeel. De productie is high tech en bestaat uit seriebouw zonder onderlinge verschillen. Het ontwikkelingstraject is daarbij dermate intensief dat kinderziektes getackeld zijn voor de serie in productie gaat. De Nederlandse importeur haalt ieder nieuw verkocht schip zelf op uit Plymouth. Dat gaat iedere keer weer zonder een enkele storing. Natuurlijk kan er wel eens een koelkast haperen of een kaartplotter in de opstartfase blijven hangen. Structurele problemen zijn echter onbekend.

Op de styling van het schip valt ook niets op aan te merken. Smaken verschillen maar in deze hebben die verschillen geen grip. Niemand kan met droge ogen van een Louis Vuitton tasje beweren dat het een spuuglelijk ding is. Zoiets geldt voor het interieur van deze Princess ook. Het is van een adembenemende klasse, ook wanneer het niet je smaak is.

Misschien is de prijs hoog. Maar dat is nogal voor de hand liggend bij een schip van dit formaat. Daarbij zal een one off van 20 meter met gelijkwaardige prestaties een stuk kostbaarder uitpakken. Bij de afmetingen, daar kunnen we wel een kanttekening plaatsen. De Princess 64 houdt het midden tussen een makkelijk te hanteren binnenwaterboot en een superyacht die flink wat ooh’s en aah’s aan het op de kade flanerende publiek weet te ontlokken.

Echter, met deze 64 voeter zijn op binnenwater niet alle sluizen en bruggen te nemen. Ook zal menig havenmeester zich nerveus achter de oren krabben wanneer deze imposante verschijning de havenlichtjes passeert. Het is een echt zeeschip maar een trans-Atlantische oversteek zit er niet in, daarvoor is de brandstoftank niet groot genoeg. Kusthoppend naar st Tropez kan natuurlijk wel, maar doe dat niet om indruk op het verwende publiek aldaar te maken. Onder de 100ft breek je er geen potten mee. Maar voor wie daar geen boodschap aan heeft en lekker zijn eigen plan trekt bestaat het perfecte schip wel degelijk in de vorm van deze Princess 64.

Maten en gewichten

LOA 64ft 10in (19.70m)
Breedte 16ft 4in (5.03m)
Diepgang 4ft 9in (1.45m)
Waterverplaatsing 30,000kg
Brandstof 3409L
Water 909L
Motoren Twin Caterpillar C18 Acert (2 x 1150mhp)
Snelheid 31–34 knots

Verkoop en informatie:
Princess Yachts Benelux BV
Scheepswerf 1-A
5256 PL HEUSDEN NL

Telefoon: +31(0)40 – 222 1 888
Mobile: +31(0)6 – 10 10 44 40
Telefax: +31(0)40 – 222 1 033
info@princess-yachts.nl
www.princess-yachts.nl

Hier bekijk je het huidige aanbod van Princess.

Share.

Leave A Reply

© 1996 - 2019 BotenBank.nl is een activiteit van Arimpex Media Services.