botenbank

FarEast 31R OneDesign: Mini Volvo Ocean Racer

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wie zelf de racesensatie zoals op een Volvo Ocean Race boot wil meemaken kan terecht in….China. Want daar wordt onder Nederlandse supervisie de snelste compacte carbon racer van het moment gebouwd, de FarEast 31R.

ontwerpers

De grote man achter de FarEast 31R is Maarten Voogd. Hij werkt als jachtarchitect samen met zijn Zuid-Afrikaanse collega Alexander Simonis en samen verdienden ze respect met jachten die veel internationaal aansprekende successen behaalden. In Nederland stond Voogd aan de wieg van de populaire MaxFun25 klasse en deze maand werd de kleinere FarEast 18R in Amerika verkozen tot zeilboot van het jaar.
FarEast 31R

Bouw van de FarEast 31R OneDesign

Sinds enkele jaren houdt Voogd zich veel op in China, waar de jachtbouw volgens hem volwassen is geworden. Dit omdat er voldoende expertise aanwezig is om lastige vacuüm infusie en epoxyhars technieken perfect te beheersen. Met de FarEast 31R hebben de Chinezen bewezen ook het bouwen in koolstofvezel en vinylester volledig onder de knie te hebben.
De Fareast 31R is een onwaarschijnlijk lichte boot met een zogenaamde bijlboeg. Het onderwaterschip is scherp voorin, rond in het midden en afvlakkend aan de spiegel. Daarmee is het perfect gevormd voor hoge snelheden. Tweederde van het totaalgewicht van 1800 kilo bevindt zich in de loden bulb onder aan de carbon kiel. De carbon Seldén mast, PBO verstaging, Harken lieren en Quantum Fusion MX zeilen ( 65 m2 aan de wind en 161 m2 ruimwinds) completeren deze racemachine. Alle lijnen lopen onderdeks door het kale en volstrekt duistere interieur. Opvallend is de spoilerconstructie op het voordek die de extra luchtstroom richting de genua dirigeert.
FarEast 31R

Varen

Zeilen met de FarEast 31 is adembenemend, zelfs als er op de testdag maar 5-8 knopen wind staat. Op de golven van het Markermeer merk je direct de extreme stijfheid van de romp en de snelheid lijkt van een onzichtbare kracht buiten de boot te komen. De 31R heeft echter geen (hulp-) motor en dat kan soms lastig zijn. Ook zijn om deze boot te mennen minimaal vier man nodig. Maar als je de zeilen hebt gehesen merk je het geweldige snelheidspotentieel en laat elke kleine trimverbetering de boot nog sneller lopen. We klokken bij 6,3 knopen wind een bootsnelheid van 9,2 knopen en volgens Voogd haalt de perfect sturende boot bij 20 knopen wind ook 20 knopen. De voortreffelijke performance is mede te danken aan Voogd´s ervaring met de MaxFun en Pacer Yachts. Daarmee is de FarEast 31R OneDesign als derde generatie racezeilboot ook het best geslaagde geesteskind van de gelouterde ontwerpers. Prijs vanaf € 124.950
FarEast 31R

Scorebord
Constructie *****
Comfort en Ruimte ***
Ergonomie ***
Afwerking ****
Vaareigenschappen *****
Prijs/Kwaliteit ***

Technische Specificaties FarEast 31R One Design
Lengte overall: 9,50 meter
Lengte waterlijn: 9,48 meter
Breedte: 2,95 meter
Diepgang: 2,10 meter
Gewicht: 1800 kg
Ballast: 1200 kg
Grootzeil: 41 m2
Fok: 24 m2
Gennaker: 120 m2
CE Ontwerpcategorie: B
Prijs: € 124.950 excl. zeilen
www.fareastyachting.nl

Share.

Leave A Reply

© 1996 - 2019 BotenBank.nl is een activiteit van Arimpex Media Services.