botenbank

Essence 33: voor fijnproevers

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een van de opvallendste nieuwkomers in de zeilbotenwereld is het merk Essence. De 33 voet daysailer valt op door een combinatie van fraaie lijnen en sublieme afwerking. Het gevolg was een nominaties voor de HISWA zeilboot van het jaar.

Essence 33
Het design van de Essence is van superjachtontwerper André Hoek, die enorm succesvol in het segment van de moderne klassiekers is. Zoals de Truly Classic, de befaamde J-klassers en veel daar van afgeleide jachten. Stijlkenmerken van deze boten zijn in de Essence terug te vinden, zoals in de hartvormige spiegel, de zeeglijn en de lage dekopbouw. Maar de kuipindeling met moderne strakke banken, het enorme stuurwiel en de steile boeg maken het jacht onmiskenbaar modern.

Ondernemer Michel Hof viel voor het stilistische meesterwerk en besloot het jacht compromisloos te bouwen. Dus met uitsluitende de beste materialen en zonder beperkingen in budgettering. Dat leidde tot een prijs van bijna 3 ton, maar het resultaat mag er zijn. Het is een opvallend klassiek gelijnd zeiljacht, maar met een hightech onderwaterschip. De Essence moest snel en dus licht worden en werd daarom in vacuum epoxy gebouwd en uitgerust met carbon mast en giek. Om het strakke designplaatje niet te verstoren zijn alle lijnen met ingenieuze constructies onderdeks weggewerkt. De verstaging is massief, maar de achterstag is hydraulisch verstelbaar. En zoals het op een moderne boot hoort werd de gemotoriseerde aandrijving geheel elektrisch. Net als op de meeste andere daysailers is de binnen accommodatie beperkt. Je kunt er slapen, zelfs met vier personen en het geheel is ondanks de beperkte afmetingen vormgegeven als een moderne villa. Stahoogte is er niet, maar je vindt er wel alle comfort dat je op een ‘weekender’ mag verwachten.
Essence 33
De schoonheid zit voor fijnproevers in de meesterlijke details. Zoals de weggewerkte mastvoet, de kikkers en de navigatieverlichting. Toch zijn er ook keuzes gemaakt die niet direct voor de hand liggen. Zo zijn de lieren elektrisch bediend en heeft de boot een esthec dek. Op een dergelijk licht gebouwd jacht horen deze zware toevoegingen eigenlijk niet thuis. Dat merk je ook zeilend. Waar de boot met de hightech zeilen en onderwaterschip onder je vandaan zou moeten sprinten, blijft de Essence opvallend koel. De boot zeilt uitstekend en snel, maar brengt toch net niet dat beetje extra’s dat je eigenlijk verwacht. Wellicht dat de op stapel staande sportuitvoering die extra kick wel oplevert.
Essence 33

Share.

Leave A Reply

© 1996 - 2019 BotenBank.nl is een activiteit van Arimpex Media Services.