botenbank

77-jarige Jeanne als oudste met een Najad de wereld rond

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ondanks de nodige tegenslag, is het de Britse zeilster Jeanne Socrates gelukt om als 77-jarige zonder hulp onafgebroken de wereld rond te zeilen met een vrijwel standaard Najad 850. Ze is daarmee de oudste mens ooit die dit kunstje op haar palmares mag bijschrijven

Na ruim 330 dagen kwam de tocht onlangs tot een einde in Canada. Daarmee verbrak ze ook haar eigen record, niet in snelheid maar wel qua leeftijd. De vrouw uit Hampshire stond al in het Guiness Book of Records nadat ze als oudste vrouw ooit de wereld rondzeilde. Ze was toen 70 jaar en deed er 258 dagen over.

Jeanne Socrates

Najad 850

De boot die het samen met haar voltooit heeft is een Najad 850.  Standaard al een degelijke 11.55m lange cruiser waar maar weinig aanpassingen aan nodig waren om o.a. Kaap Hoorn te ronden. Een extra stagzeil en maststeps als toevoeging aan de deklayout en een uitgebreide set navigatie en communicatie apparatuur.

Jeanne Socrates

Gebroken nek

De Nereida, zo heet de boot, raakte desondanks flink beschadigd onderweg. Het grootzeil scheurde tijdens een storm en de zonnepanelen sloegen overboord waarna het navigatiesysteem moeilijk ging doen. Toch vallen deze tegenslagen nog mee in vergelijking met de vorige poging. In 2017 viel Jeanne van haar boot en brak haar nek en een aantal ribben. Ze herstelde en begon in oktober vorig jaar aan deze succesvolle nieuwe tocht.

Jeanne Socrates

De Britse begon met zeilen nadat ze in 1997 met pensioen was gegaan. Samen met haar man zeilde ze door Europa, de Cariben en nam in 1999 deel aan de ARC. In 2003 overleed haar man, maar dat was voor Jeanne geen reden om te stoppen met zeilen. Sinds 2009 heeft ze een aantal keer geprobeerd om zonder bemanning een wereldreis te voltooien. En dat lukte uiteindelijk in 2013, toen ze als 70-jarige als oudste vrouw in het recordboek werd opgenomen. Vanaf nu is ze ook de oudste mens ooit die dat gelukt is. Een knappe prestatie.

Meer informatie: www.svnereida.com

Op zoek naar een Najad die een dergelijke reis ook aankan? Kijk dan eens op Botenbank.nl

Share.

Leave A Reply

© 1996 - 2021 BotenBank.nl is een activiteit van Boats Group Nederland B.V.