botenbank

104 jaar oude Tecla volbrengt Noord-Westelijke Doorvaart

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De op 1 augustus uit Ilulissat (Groenland) vertrokken Tecla laat weten met succes de Noord Westelijke doorvaart te hebben volbracht. Na 45 dagen varen en meer dan 3200 zeemijl op het log heeft dit traditionele zeilschip de Poolcirkel weer verlaten om op de Pacific kant verder te varen. Dit wordt door het Scott Polar Research instituut bevestigd als een succesvolle doorvaart.

Tecla

Tijdens de reis heeft de bemanning alle soorten weer mee mogen maken en vele soorten ijs kunnen spotten. IJsbergen afkomstig van gletsjers in Groenland tot aan meerjaren ijs dat door de Franklin Strait en Peel Sound naar het noorden drijft. Dagen achtereen is er dus op ijswacht gestaan in de frisse poolnachten waar de zon niet ondergaat.

De route van de Tecla

De gekozen route was volledig afhankelijk van de ijscondities en kwam voor de Tecla neer op Lancaster Sound, Barrow Strait, Peel Sound, Franklin Strait, Rae Strait, Simpson Strait, Coronation gulf, Amundsen gulf, Beaufort Sea, Chuckchi Sea and Bearing Strait. Deze route is tussen 1903 en 1906 ontgonnen door Roald Amundsen met de Gjoa. Het eerste schip ooit dat de Noord Westelijke Doorvaart wist te bevaren. De Tecla heeft beide overwinterhavens van Amundsen bezocht en de gedenktekens eer bewezen.

Het schip

De Tecla werd als Haring Logger gebouwd in 1915 in Vlaardingen. Sinds 1989 vaart de boot met een gastbemanning. Na in 2014 thuis te zijn gekomen van een 20 maanden durende wereld omzeiling werd het idee opgevat om meer van dergelijke unieke reizen te gaan maken. Als eerste werd er zeil gezet richting IJsland en Groenland. Vanaf 2017 zijn de voorbereidingen voor de Noord Westelijke Doorvaart begonnen.

Met het volbrengen van de Noord Westelijke Doorvaart begint de Tecla aan een reis rond Amerika, In december staat de ronding van Kaap Hoorn op de kalender. Hierna zal de Tecla South Georgia, Zuid Afrika en de Azoren aan doen waarna de boot wederom richting Groenland vertrekt. De verwachte thuiskomst van de Tecla is in oktober 2020 na 18 maanden van huis te zijn geweest.

Meer informatie www.tecla-sailing.com

Op zoek naar een Logger? Kijk dan eens op Botenbank.nl

Share.

Leave A Reply

© 1996 - 2021 BotenBank.nl is een activiteit van Boats Group Nederland B.V.